Welcome

The head office of the Commission de la construction du Québec receives LEED Gold certification

February 3, 2015

The head office of the Commission de la construction du Québec (CCQ) has just received LEED Gold certification for its new building – a classification placing it among the most efficient green buildings in North America.

This coveted mark of recognition was issued by the Canada Green Building Council following a rigorous assessment in six key areas: ecological site development; efficient water management; energy and atmosphere; material and resources; indoor environmental quality; and innovation and design process.
 
“We are very proud of this accomplishment,” stated the president and CEO of the CCQ, Diane Lemieux, “especially because we were originally aiming for Silver certification. But, working together with our design and construction teams, we made judicious choices that enabled us to optimize the environmental efficiency of our project and reach a higher certification level while remaining within the established budget.”

Consuming 47% less energy (leading to a 55% cost reduction) and 38% less potable water than a comparable standard building, the CCQ head office is the result of integration of numerous sustainable strategies and measures. Among them are:

  • An efficient thermal envelope
  • Contribution of passive solar energy and natural light
  • Emphasis on views to the exterior (almost 80% of occupants have access)
  • Installation of a high-emissivity white roof membrane
  • Heat recovery from exhaust air and from the server room exhaust
  • Installation of irrigation-free landscaping
  • Use of low-flow plumbing fixtures
  • Use of materials with recycled content
  • Use of finishes with low amounts of or no volatile organic compounds
  • Reclamation of almost all waste from the construction site

“Today, our building is a model with regard to design, respect for the environment, energy efficiency, and comfort of its occupants,” noted Lemieux. “It is a futuristic building, but also uncomplicated, in the image of the industry it serves, which funded and built it: innovative while maximizing the use of the resources available to it.”

Situated on the northeast corner of Avenue Christophe-Colomb and Boulevard Crémazie Est, the CCQ’s new building was erected between June 2010 and December 2011. With a total area of 150,000 square feet on eight floors, it houses most of the resources of the organization’s head office.